Tu esti rege sau regina?

Cheile comunicării eficiente
Chei ale comunicării eficiente
23 ianuarie 2017
Cuvinte
Inarmati si periculosi
1 iunie 2017

Tu esti rege sau regina?

 

 

Cu totii stim celebrul joc de sah, iar astazi vrem sa invatam un lucru foarte important din acest joc: ce inseamna sa fi lider ? Precum bine stim,  in sah regele este cel care nu poate disparea de pe tabla de joc.  Regele are o miscare lenta, el poate inaintea doar cate o casuta.  Pe cand  regina,  chiar daca are o mai mare libertate de deplasare,  ea poate fi eliminata din joc. Tu ce crezi, care e un lider autentic: regina sau regele?

Pentru a ajunge la un raspuns concret,  vreau sa iti arat cateva caracteristici ale unui lider si anume:

1 Ca lider, trebuie sa cresti mereu- defapt aceasta este regula de aur a lidershipului. Dar, pentru ca sa cresti, sa te dezvolti, este nevoie sa pui in practica ceea ce inveti, pentru ca viata unui lider se axeaza pe educatie.

Fara a implementa ceea ce inveti nu vei putea ajunge un lider autentic. Asa ca indiferent daca te deplasezi o casuta sau mai multe, important e sa nu stai pe loc – ci sa cresti.

2.Trebuie sa inlaturi descurajarea din viata ta – descurajarea nu te ajuta sa te dezvolti. Cand esti descurajat, in loc sa te concentrezi pe succesul pe care il poti avea, te axezi pe esec, spunandu-ti mereu:  “nu o sa pot faec asta“, “sunt prea tanara“, “concurenta e prea mare“etc.

Descurajarea apare indiferent in ce domeniu activezi, dar este foarte important sa o privesti ca pe o noua provocare pentru ati indeplini tinta, pentru a obtine mai mult succes. Cum?  Cand cineva iti spune “concurenta e prea mare“, tu ii poti zice: “da concurenta e mare,  dar tehnicile mele de marketing sunt mult mai productive decat ale lor“.

3.Petrece timp cu tine- este foarte important sa petreci cat mai mult timp cu tine, sa cantaresti rezultatele tale de pana acum si sa te gandesti la noi strategii pentru a le imbunatati.

Nu poti fi un model pentru ceilalti atata timp cat nu esti in echilibru cu tine. Tinta ta trebuie sa fie echilibrul interior: petrece timp cu tine, intraba-te unde ai gresit si cum ai putea invata ceva din asta, pentru a oferi si mai multa valoare celor din jurul tau prin deciziile inspirate pe care le iei.

4.Multumeste- studiile arata ca unul dintre cele mai bune moduri de a motiva o persoana este sa ii multumesti. Nu asteapta sa fie o ocazie speciala sau o sarbatoare pentru a multumi, ci invata sa folosesti acest cuvant cat mai des. Sunt sigur ca acest lucru poate schimba opinia multor clienti, dar si a multor angajati. Daca intr-o zi le-ai face o scrisoare in care le-ai multumi pentru tot ceea ce fac pentru firma ta ?

Acum, hai sa ne in toarcem la jocul de sah.

Ceea ce am observat eu in legatura cu cele doua tipologii de lideri sunt urmatoarele:

regele :

 • are o pozitie foarte ferma, fata de cei din jurul sau
 • ceilalti nu il pot influenta in luarea unor decizii
 • dezvoltarea sa este lenta si poate oricand sa fie in pericol
 • desi nu poate fi eliminat din joc, intregul joc depinde de el protejarea lui este scopul jocului

regina:

 • are o pozitie flexibila in locul in care se afla
 • ia decizii in functie de circumstantele jocului
 • are o dezvoltare rapida care poate fi pusa in pericol daca nu este precedata de parctica
 • poate fi eliminata din joc dar este si factorul principal care poate duce la castigarea jocului
 • de cele mai multe ori nu are nevoie sa fie protejata

In final vreau sa revenim la intrebare de mai sus. Tu ce fel lider esti: rege sau regina?

Astept raspunsul tau si daca ai intrebari lasa un comentariu si te voi ajuta cu mare drag . 

1 Comment

 1. popa voicu spune:

  Rege pt ca acesta este creierul si tinta, in jurul lui se joaca toata partida, chiar daca mai scapa mici aventuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *