Telurile personale si disciplina

perspective
Perspective
29 iulie 2016
Disciplina motivatiei corecte
Disciplina motivatiei corecte
2 august 2016

Telurile personale si disciplina

telurile personale
telurile personaleTelurile personale – Una dintre intrebarile cele mai importante pe care trebuie sa ni le punem este : ce vreau eu sa fac cu viata mea ?

Poate ca nu este un lucru la care sa te fi gandit pana acum, dar viata ta chiar iti apartine. Daca nu ai inca aceasta certitudine inseamna ca ai cedat – tot prin alegerea ta – controlul asupra vietii tale, fie altor persoane, fie evenimentelor care se petrec. Vreau sa stii ca, oricat de mult ai nega acest lucru, raspunderea pentru ceea ce se petrece in viata ta, este in totalitate raspunderea ta.

Daca lucrurile sunt in regula, daca ai o directie clara si un plan clar, bravo tie! Inseamna ca te afli in control, asa cum este si bine sa fii.

Daca viata ta nu este asa cum ti-o doresti, iar pentru asta spui ca responsabilii sunt in afara ta … am o veste buna pentru tine: este tot responsabilitatea ta, pentru ca tu ai decis ca viata ta nu iti apartine, ci apartine altora si imprejurarilor. Si este o veste buna pentru ca te poti razgandi, chiar acum, si poti alege chiar din acest moment sa “iti iei viata inapoi” si sa treci la carma.

Si incepe prin a-ti raspunde la intrebarea: ce vreau eu sa fac cu viata mea?

Oamenii cei mai nefericiti sunt oameni care nu au nici un plan pentru viata lor. Sunt cei care se trezesc dimineata, fara nici un chef de viata, si se lasa purtati de colo-colo, pe unde ii duce ziua si intamplarile zilei. Sunt acei oameni care fac parte din planul altcuiva. In general, oameni care traiesc sub potentialul lor real.

Daca te numeri printre ei, vreau sa iti spun ceva: nu te mai amagi ca lucrurile asa trebuie sa fie. Lucrurile pot fi intodeauna mai bune, iar pentru asta ai in tine tot ceea ce ai nevoie. Te-ai nascut cu capacitatea de a gandi, ai in tine talente, ai posibilitatea de a discerne binele de rau si binele de mai bine. Trebuie doar sa depui efortul de a raspunde la anumite intrebari si de a gasi calea prin care sa poti scoate la iveala ceea ce se afla deja in tine.

Si prima intrebare pe care este important sa ti-o pui si careia este important sa ii dai un raspuns, este : ce vreau eu sa fac cu viata mea ? Si repeta-ti aceasta intrebare din nou si din nou, pana cand reusesti sa formulezi un raspuns clar.

Dupa ce ai cazut deacord cu tine insati, incepe sa iti construiesti un plan.

Pentru fiecare aspect al vietii tale, hotaraste cum vrei sa arate lucrurile. Astfel iti stabilesti telurile personale. 

Apoi, stabileste de ce anume ai nevoie ca sa ajungi acolo.

Pune-ti intrebari precum : de ce resurse am nevoie pentru ca acel lucru sa se intample in acel domeniu al vietii mele (timp, bani, relatii, cunostinte, abilitati, talente, materiale etc.) ? Ce imi lipseste de pe aceasta lista ? Cum pot sa am ceea ce acum imi lipseste ?  Dupa ce ai terminat de facut lista, noteaza separat resursele pe care urmeaza sa le procuri, pentru ca inca nu le ai.

E ca atunci cand esti in bucatarie si vrei sa faci ceva de mancare. Ai stabilit ca vrei la masa da pranz o tocanita. Acesta este telul tau. Pentru momentul in care tocanita va trona ademenitoare pe masa din bucatarie, trebuie mai intai sa verifici daca ai ingredientele, daca functioneaza aragazul, daca oala este curata. Acestea sunt resursele. Pui pe masa ingredientele pe care le ai si vezi care sunt cele pe care inca nu le ai. Sau poate ca butelia de la aragaz nu mai are gaz. Daca ceva lipseste, iti faci un plan despre cum poti face rost de ele: mergi la piata, sau la supermarket, sau poate ceri imprumut de la un vecin, chemi pe cei care schimba buteliile … iti faci un plan despre cum vei obtine resursele care lipsesc pentru ca sa poti face tocana. Pe care tu ai ales sa o faci.

La fel cu orice lucru ce tine de viata ta. Poti sa ajungi oriunde iti doresti daca stii ce iti doresti, daca ai un plan pentru a obtine acel lucru si daca faci in fiecare zi, cel putin un pas, inspre directia propusa. Aici intervine autodisciplina.

Jim Rohn spune ca “ disciplina este puntea intre teluri si realizarea lor”.

Pentru ca nu este deajuns sa iti doresti ceva, este necesar sa faci ceea ce este de facut pentru a avea acel ceva: sanatate, relatii, job, cariera, casa, masina … Orice ai decis ca este important pentru tine sa existe in viata ta, este nevoie de disciplina pentru a-l avea.

Vreau sa iti spun ca nu are nici o importanta momentul in care te afli. Nu te gandi ca esti prea batran/a, ca nu ai bani suficienti, ca nu ai cel mai bun job, ca nu stii anumite lucruri… Toate acestea sunt doar scuze pentru ca sa ramai acolo unde te afli si sa nu schimbi nimic. Si nu iti spun toate astea pentru ca suna bine, ci pentru ca traiesc in ele. Nu cred ca este vreo scuza pe care sa nu o fi folosit. 😉 Pana in momentul in care am decis ca toate astea trebuie sa inceteze, pentru ca inca mai am suficient de mult timp inainte sa pot face imbunatatiri importante in viata mea.

Stii cat de mic este procentul celor care au renuntat la scuze si si-au suflecat manecile ca sa treaca la treaba ? 3% Acesti 3% dintre adulti sunt cei care si-au stabilit teluri pentru viata lor, si-au facut un plan pentru a ajunge la ele si au trecut la treaba. Iar ca rezultat, ei castiga mai mult decat ceilalti 97% la un loc.

Daca ai un tel si un plan pentru a-l realiza, inseamna ca ai o “pista de alergare” pentru fiecare zi. Inseamna ca iti pot gestiona ziua in functie de ceea ce este foarte important pentru tine si te pui la carma in loc sa lasi ca lucrurile sa te duca unde vor ele.

Cand ajungi in acest punct, te simti mai puternic/a, mai responasbil/a, ai un nivel ridicat al starii de bine si o imagine de sine mult imbunatatita. 🙂 

Simona,

cea care are acum propria pista de alergare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *