Perspective

Disciplina de a gandi corect
26 iulie 2016
telurile personale
Telurile personale si disciplina
2 august 2016

Perspective

perspective

Nu este un lucru usor sa abordam lucrurile din perspective diferite.

De-alungul vietii ne-am format un anumit mod de a intelege si a accepta lucrurile. Fiecare experienta prin care am trecut a primit din partea noastra un raspuns care ne-a modelat in ceea ce suntem noi astazi.

Totusi este un exercitiu de care avem nevoie si o abilitate importanta pe care ar trebui sa o dezvoltam.

De ce? Pentru ca adesea, o problema poate fi mai usor de abordat dintr-un alt unghi.

Iti amintesti de Ahile? Ahile este unul dintre eroii din mitologia greaca, foarte cunoscut prin faptul ca era (aproape) imposibil de invins. Se spune ca zeita Thetis, mama lui Ahile, si-a dorit pentru fiul sau sa fie invincibil si pentru aceasta, l-a scufundat, pe cand era inca un bebelus, in raul Stix. Dar, pentru ca trebuia sa il tina cumva, l-a tinut de calcai. Astfel, calcaiul nefiind scufundat in apa, a ramas singurul loc prin care Ahile ar fi putut fi ucis. Ceea ce, in final, s-a si intamplat, printr-o sageata tintita strategic de catre Paris.

Revenind … Fiecare problema are un “calcai al lui Ahile”. Exista o anumita vulnerabilitate a ei, un loc de unde poate fi abordata si rezolvata. Dar, pentru asta, este nevoie sa o privesti dintr-un alt unghi. Cand Ahile era in lupta, toata lumea avea tendinta sa il infrunte pieptis. Pentru ca Paris sa il doboare, a trebui sa il abordeze dintr-un alt unghi.

S-ar putea sa nu iti  fie un lucru usor de facut. Cel putin pentru inceput. Mie nu mi-a fost. Dar, daca soliciti sprijin poti invata cum sa privesti lucrurile si dintr-o alta perspectiva.

Cauta acei oameni in care ai incredere si solicita-le parerea despre situatia respectiva. Chiar daca vei primi cele mai stranii si neasteptate raspunsuri, chiar daca nu iti va placea ce vei auzi, nu arunca la cos ceea ce ti se spune. Da-i fiecarei idei un timp de “digerare”. Gandeste-te la ceea ce ai aflat, eventual pune intrebari suplimentare.

S-ar putea ca unele sa nu “prinda”. Si e in regula. Dar, s-ar putea ca una dintre ele sa faca “clic” si sa te pozitioneze in unghiul potrivit pentru a descoperi calcaiul lui Ahile. Si atunci, ai castigat!

Alege  perspective diferite. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *