Perfect vs imperfect

Disciplina motivatiei corecte
Disciplina motivatiei corecte
2 august 2016
plan de bataie
Cum iti faci un “plan de bataie”?
9 august 2016

Perfect vs imperfect

imperfect

Contrar perceptiei pe care o avem, imperfect este mai mult decat perfect. Imperfect este mai bine decat perfect.

De ce? Pentru ca  pur si simplu nu exista perfect. Oricat de bine ne-am pricepe sa facem un lucru, intodeauna va fi cineva care ii va putea adauga ceva, care il va putea face mai bine, care va avea ceva de comentat sau va considera ca ceva trebuie luat. Pentru ca, nu-i asa, evaluam perfectiunea prin parearea si impactul creat asupra celorlalti.

Altfel de ce ne-ar preocupa ideea ca ceva trebuie facut perfect? Facem comparatia cu ceva ce ne-ar putea zice cineva legat de acel lucru, sau cu ceva ce ni s-a spus deja privitor la cum se face acel lucru.

Aceasta obsesie de a face lucrurile perfect se cheama “perfectionism” si este unul dintre dusmanii nostri reali. Pentru ca el ne va impiedica sa traim viata pe care, de fapt, o meritam. Pentru ca el este unul dintre cele mai importante obstacole in calea devenirii noastre.

Mie mi s-a intamplat sa raman tintuita pe loc pentru ca “simteam” ca un anumit lucru nu il pot face perfect. Si, daca nu il pot face perfect, ce rost are sa ma mai apuc macar de el? Ce vor zice ceilalti? Cum va rezista masuratorii cu “standardul” pe care l-am invatat din copilarie? Cunosti sentimentul acesta?

Vreau sa iti spun un lucru pe care l-am aflat si eu dupa ani intregi in care am ramas pe loc pentru ca nu ma simteam in stare sa fac “perfect” anumite lucruri : e o mare minciuna. O pacaleala patetica, menita sa iti alimenteze una dintre cele mai mari frici: frica de ce vor spune ceilalti.

De aceea, imperfect este mai bun decat perfect. Pentru ca atunci cand alegi sa faci ceva, chiar daca rezultatul va fi o reprezentare mai putin reusita a ceea ce ai fi vrut sa fie, obtii un rezultat, un plus. Este ceva pe ce poti construi, poti ajusta, poti corecta si apoi poti relua cu ceva experienta si cu muchii ceva mai antrenati.

Daca stai pe loc pentru ca nu poti face un lucru “perfect”, rezultatul este zero. Daca faci ceva, fie si imperfect, rezultatul este ceva. Ceva este intodeauna mai mult decat zero, decat nimic.

Alege imperfectul. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *