Limba – mai mult decat un muschi neastamparat

Cuvintele au atat de multa putere incat ne pot schimba viata
22 iunie 2017

Limba – mai mult decat un muschi neastamparat

“Un filozof grec a invitat un om foarte puternic si influent la el acasa, pentru a cina impreuna doua seri la rand. I-a spus ca il va servi in prima seara, cu cea mai buna mancare posibila, iar in a doua seara, la cina, il va servi cu cea mai rea mancare posibila.

Cand musafirul a sosit, servitorul i-a pus pe masa un fel de mancare pregatit din limba inabusita.Musafirul l-a intrebat de ce acesta ar fi fost cel mai gustos meniu posibil. Filozoful a raspuns:

– Folosim limba pentru a-i binecuvanta pe cei din jurul nostru, pentru a comunica fericire, a alunga durerea si indeparta disperarea. O mai folosim si pentru a fi ajutor unei inimi ranite, pentru a-l inspira pe cel descurajat si pentru a incuraja omenirea. Limba este cel mai bun meniu posibil.

In seara urmatoare, musafirul s-a intors la casa filozofului, pentru a lua impreuna cina. De data aceasta, se astepta la cea mai rea mancare posibila. Din nou, in farfuria din fata lui, servitorul a pus limba inabusita. Musafirul era curios sa stie de ce a fost servit de doua ori acelasi fel de mancare, asa ca l-a intrebat acest lucru pe filozof. Iar filozoful a raspuns :

– Cu limba noi sfaiem inimi, rostim blesteme, distrugem reputatii, promovam discordia, producem certuri si galceava si declansam razboaie.”

Cu alte cuvinte, poti folosi limba sa faci bine sau sa faci rau.

Aceeasi unelata are puterea de a face totul. Cu siguranta ai auzit expresia “mai bine mi-ar fi tras o plama decat sa imi spuna ceea ce mi-a spus”. Atat de tare pot durea uneori cuvintele, incat o palma pare a fi mai usor de acceptat.

Probabil ca oricaruia dintre noi ni s-a intamplat sa ranim pe cineva cu cuvintele noastre.

Din cele mai vechi timpuri, omul a inteles ce arma puternica avem la indemana. Regasim printre proverbele biblice urmatoarele cuvinte:

20Din rodul gurii lui, omul își satură pântecul; din venitul buzelor lui, se satură. 21Moartea și viața sunt în puterea limbii, iar cei ce o iubesc îi vor mânca roadele. (Proverbe 18)

Acea mica unealta din spatele dintilor tai, limba, poate influenta propria ta lume in bine sau in rau. Poate aduce viata, sau poate aduce moarte. Functioneaza in ambele sensuri: din afara inauntru, aducand organismului nutrientele necesare, dar si dinauntru inafara, scotand la iveala ceea ce se afla in inima noastra. Cuvintele tale vor da o mana de ajutor vietii sau mortii, pentru ca viata si moartea se gasesc in puterea limbii.

Desigur ca moartea despre care se pomeneste in aceste proverbe nu este moartea fizica. Nu putem folosi limba pentru a ucide pe cineva fizic. Si nu trebuie sa ucidem fizic pe cineva, pentru a-i ruina viata. Limba poate ucide relatii, poate ucide un vis sau increderea in sine a celuilalt. Miliarde de oameni au fost nimiciti de cuvinte.

Si nu putem da viata cuiva, folosindu-ne limba. Dar putem aduce zambetul pe un chip intristat, putem oferi incredere unui descurajat si speranta celui care nu vede nici o iesire. Aceeasi mica unealta din gura ta poate face ambele lucruri.

Un medic intelept si priceput poate folosi o siringa pentru a vindeca un pacient bolnav, iar aceeasi siringa in mana unui traficant de droguri poate injecta moartea in venele aceluiasi om.

Cuvintele noastre ne pot prinde in capcane. Ne pot baga in niste situatii din care nu mai putem iesi. Ne pot lega de  juraminte, promisiuni sau legaminte pe care nu ar fi trebuit niciodata sa le facem.

Cuvintele pot aduce vindecare sau pot rani.

Foarte multi dintre noi folosim cuvintele pentru a exprima ceea ce simtim sau ceea ce gandim, dar le folosim noi intr-un mod care sa ne fie de folos ?  Sa ne dea putere ?  Ce fel de cuvinte folosim la adresa noastra ?  Ce spunem despre noi ?

Ne-a fost dat un dar: al vorbirii. Si uneltele de care avem nevoie pentru a face acest lucru: gura, limba, corzi vocale. O arma puternica ne sta la dispozitie in orice clipa. Cum o folosim ?

Energia nucleara poate fi foarte benefica. Avem capacitatea de a ne imbunatati viata folosind aceasta forma de energie, generand electricitate, furnizand energie imenselor nave etc. In acelasi timp, o bomba nucleara poate distruge un oras intreg. Poate rade orice forma de viata de pe suprafata pamantului.

La fel este si in cazul gurii noastre. Din nefericire, prea multi dintre noi nu reusesc sa inteleaga cat ne este de important repertoriul pe care il folosim. Si de aceea, din nou si din nou, rostim cuvinte care aduc boala, moarte si distrugere. Si apoi ne intrebam de ce suntem suferinzi si depresivi.

Mai fac o referire biblica, din perspectiva istorica.

Primul capitol al cartii, numit Facerea sau Geneza, ii este atribuit lui Moise si se pare ca a fost scris cu aproximativ 3500 de ani in urma. In acele vremuri, lipsiti de orice tehnologie si cu o cunoastere stiintifica limitata, exista totusi o anumita intelegere a puterii ascunse intr-un cuvant. Potrivit celor scrise, creatia a fost desavarsita prin cuvinte: “Dumnezeu a zis: … ” si lucrurile s-au intamplat.

Nu aduc in discutie daca este sau nu credibila aceasta creatie. Vreau doar sa subliniez faptul ca, in urma cu peste 3500 de ani, un om a scris despre puterea creatoare ascunsa in cuvinte. Cand Dumnezeu a vrut sa creeze ceva, a folosit cuvinte. Iar forta destructiva a cuvintelor este regasita, in paginile biblice,  in discursurile celui numit Satana, intruchiparea absoluta a raului.

Daca vom reusi sa devenim mai constienti de modul in care ne folosim darul vorbirii si puterea pe care o au cuvintele, ne-am putea schimba pur-si-simplu viata. Ai avea la fel de multa grija cu ce anume iti inarmezi gura ca si atunci cand ai pune gloantele intr-o arma de foc. Te-ai intreba: daca voi rosti aceste cuvinte, voi aduce ceva bun in aceasta situatie sau voi declansa un lucru rau ? Si atunci ai avea grija sa iti ajustezi discursul in asa fel incat sa faca o diferenta.

Cuvintele tale pot salva vieti ! A ta si a celor din jurul tau.

Simona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *