Inarmati si periculosi

Tu esti rege sau regina?
17 februarie 2017
Cuvinte care ne blocheaza succesul
8 iunie 2017

Inarmati si periculosi

Cuvinte

Oricare dintre noi suntem inarmati si periculosi

Poate ca nu te-ai gandit niciodata la tine din aceasta perspectiva. Poate ca spui ca nu ai avut niciodata un permis de portarma si ca nici macar nu iti plac armele. Sau ca nu te consideri o persoana periculoasa.

Dar indiferent ce ai spune, realitatea este ca esti o persoana inarmata si periculoasa. 🙂 Cu totii suntem. Ai la indemana o arma letala chiar, de care nu te poti dispensa: cuvintele pe care le rostesti. Sunt o arma, pentru ca ele au capacitatea de a schimba intr-un mod drastic propria viata si vietile celor din jur. Sunt o arma letala, pentru ca ele pot ucide vise, destine, sperante, dar si indoieli, nesigurante sau tristeti.

Cuvintele sunt cea mai puternica forta aflata la indemana umanitatii

Yehuda Berg spunea: “Cuvintele sunt cea mai puternica forta aflata la indemana umanitatii. Putem alege sa folosim acesta forta intr-un mod constructiv, folosind cuvinte de incurajare, sau intr-un mod distructiv, folosind cuvinte de disperare. Cuvintele au energie si putere si au si abilitatea de a ajuta, de a vindeca, de a impiedica, de a rani, de a umili si de a smeri”.

Daca intelegem forta pe care o detinem prin abilitatea noastra de a rosti cuvinte,  putem alegem sa fim mult mai atenti la ceea ce rostim si sa alegem cuvinte care reflecta respect, blandete si bunatate. Poti identifica o persoana ca traieste o viata morala dupa calitatea discursului sau. Un discurs de calitate este, in acelasi timp, si un semn de maturitate.

Inainte de a vorbi, gandeste-te pentru cateva secunde la ceea ce vei spune si la modul in care vei spune si ia in calcul impactul pe care cuvintele tale il vor avea asupra celeilalte persoane.

Fii bun cu toata lumea si rosteste cuvinte care sa inspire, sa entuziasmeze si sa incurajeze. Intodeauna, cuvintele blande si dulci sunt ca o muzica pentru cel care le asculta.

Multi dintre noi suntem inclinati sa dam voce oricarei emotii trecatoare, a oricarui gand sau oricarei impresii pe care noi o avem. Prea des ne dam drumul la gura fara sa ne pese de urmarile a ceea ce spunem. Si ce risipa de atentie, timp si de energie facem atunci cand ne preocupa barfa sau alte trivialitati…

Si nu doar cuvintele conteaza, conteaza si tonul cu care rostim acele cuvinte. Exista anumite reguli de comunicare, pe care ar trebui sa le cunoastem si sa le aplicam:

– spune adevarul intodeauna

– evita exagerarile

– fi coerent in ceea ce spui

– nu folosi standarde duble atunci cand te adresezi celorlalti

– nu folosi cuvintele in scopul de a-i manipula pe ceilalti

– nu folosi cuvintele pentru a insulta sau a-l umili pe celalalt.

Adevarul este important in negocierile purtate cu o alta persoana sau cu un grup de oameni. Sau in negocierile intre diferite grupuri. Cand apar neintelegeri sau dezacorduri, solutia se gaseste in respect, onestitate si blandete.

Gary Chapman spune intr-una din cartile sale – Dragostea ca un mod de viata – ca putem folosi cuvintele in doua moduri: gloante sau seminte. Cand ne folosim cuvintele precum niste gloante si cu un aer de superioritate si condamnare, nu vom reusi sa readucem dragostea intr-o relatie. Daca ne folosim cuvintele ca pe niste seminte, aratand sprijin si bune intentii, putem reconstrui o relatie, intr-un mod pozitiv si plin de viata.

Cand avem nevoie sa vorbim sincer cu cineva, despre un lucru dificil, este important sa ne concentram asupra conversatiei cu multa atentie. In timpul conversatiei, este foarte important sa ascultam cu atentie si rabdare ceea ce ni se spune, sa vorbim cu tact si sa spunem adevarul, asa cum il intelegem. Cuvintelor noastre trebuie sa le aliniem tonul si inflexiunile vocii, expresia ochilor, limbajul trupului si actiunile noastre. Pentru ca intreaga noastra conversatie sa fie sincera si sa cladeasca incredere.

Efectul de bumerang

Cuvintele pe care le rostim nu au efect – adeseori letal – numai asupra celor din jurul nostru, ci si asupra noastra. Ele afecteaza si propria noastra stare emotionala. Sunt cuvinte care ne trag inapoi, care ne fac sa ne simtim coplesiti sau plini de frustrare. Dar sunt si cuvinte care – atunci cand le rostim –  ne invioreaza. ne lumineaza sau ne dezvaluie posibilitati.

Exista o zicere biblica ce afirma ca “credinta vine din auzire”. Este un adevar al vietii noastre, pentru ca lucrurile pe care ni le repetam in mod constant devin convingerile, credintele noastre. Vocale sau doar gandite, cuvintele sunt cele care ne creioneaza destinul. Trebuie sa ajungem sa devenim constienti de acest lucru.

Daca vorbesc tot timpul despre cat de tare ma enerveaza anumite lucruri, voi fi mereu intr-o stare de stres si nervozitate. Practic, imi spun mie insami cu anume trebuie sa ma simt. Limbajul este una dintre cheile cu care iti poti schimba mintea, trupul si rezultatele.

Cuvintele pe care la atasezi experientei tale, devin experienta ta. – Tony Robbins

Cuvintele tale sunt gloante sau seminte ? 🙂

Simona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *