Frica – dusman si oportunitate

Atitudine de invingator – Ursula Sandner si Pera Novacovici
22 noiembrie 2016
De ce e bine sa investesti in dezvoltarea ta personala
De ce e bine sa investesti in dezvoltarea ta personala
3 decembrie 2016

Frica – dusman si oportunitate

Frica - dusman si oportunitate

Frica a fost si va ramane unul dintre marii nostri dusmani.

Franklin Roosevelt a spus: ” Singurul lucru de care ar trebui sa ne fie frica este insasi frica”.  Si asta pentru ca ceea ce ne produce anxietate, stres si nefericire, este mai degraba emotia resimtita decat lucrul acela de care ne este frica.

Cand iti dezvolti obiceiul curajului si o incredere in sine de nezdruncinat, o lume noua, plina de posibilitati se deschide pentru tine.

Fricile noastre sunt lucruri care ne slabesc, care ne fura energiile, visele si oportunitatile de a fi liberi. Ele seamana foarte mult cu niste benzi de cauciuc care ne arunca de colo-colo, si ne trag inapoi in zona noastra de confort de fiecare data cand incercam sa iesim din ea in cautarea de noi oportunitati.

Fricile noastre sunt de fapt niste scorneli oribile ale imaginatiei noastre, asemanatoare viselor – par a fi reale si in acelasi timp cu totul fictionale, luand forma numai prin cotloanele mintii noastre.

  • Exista vreo modalitate de a invinge atractia lor magnetica ?
  • Exista vreo cale de a scapa din deziluziile lor si de consecintele sfasietoare ale blocarii vietii noastre in circuitele lor ?
  • Sau suntem pur si simplu condamnati la o viata plina de “cum ar fi daca” si “poate” ?

Inainte de a gasi un raspuns la aceste intrebari, trebuie sa ajungem mai intai la realizarea faptului ca fricile noastre sunt de fapt binecuvantari deghizate care ne ajuta nu numai sa intelegem mai bine care ne sunt motivele si predispozitiile, dar care – in acelasi timp – ne insotesc in descoperirea unor noi cai si oportunitati care sa ne ajute in atingerea scopurilor si obiectivelor noastre.

Exista anumite aspecte, anumite concepte cheie si idei despre care este nevoie sa devenim contienti atunci cand incercam sa intelegem si sa ne depasim fricile.

Mai intai, este nevoie sa definim ce este de fapt frica, sa vedem care sunt diferitele tipuri de frici care ne paralizeaza si potentialele consecinte pe care le pot avea ele asupra vietii noastre.

In al doilea rand, sa aruncam o scurta privire asupra evolutiei friciilor noastre, din copilarie si pana la maturitate.

In al treile rand, este nevoie sa identificam unele tactici de cucerire a fricii care sa ne ajute sa gestionam mai bine si sa ne confere posibilitatea de a depasi toate tiparele de auto-sabotare.

In al patrulea rand, este important sa gasim cai de dezvoltare unor tipare mentale ale curajului care sa ne ajute sa indepartam frica si sa pasim intr-un teritoriu plin de posibilitati si oportunitati nelimitate.

Fricile sunt si  oportunitati perfecte pentru crestere.

Cu siguranta, cel mai important lucru pe care trebuie sa il stim despre gestionarea fricii este ca ea incepe de la gestionarea propiilor ganduri.

Multi dintre noi avem intentii bune, dar in ciuda acestora, pare ca ne este foarte dificil sa depasim tiparele care ne tin pe loc sau ne trag inapoi.

Psihologii spun ca gandurile ne sunt generate de doua sisteme.

Primul sistem este cel inconstient, al gandurilor imediate si impulsurilor care sunt generate imediat de catre organism. Daca ai experimentat in trecut provocari si, la un moment dat, se ivesc situatii similare, organismul nostru va genera acele frici spunand : “Am mai trecut pe aici si inainte. Opreste-te din ceea ce faci, nu-ti asuma riscuri, mai bine sa ne punem la adapost.”

Aceste ganduri sunt generate in mod automat si nu ne sunt de nici un folos. Sunt doar ganduri care o iau pe drumul cel mai usor, cel pe care il cunosc. Si multi dintre noi suntem dominati de sistemul 1 de generare a gandurilor.

Sistemul 2 este atributul acelora dintre noi care sunt mai maturi, oameni mai constienti de sine. Acest sistem este panoul de curent al mintii noastre, cel care regleaza abilitatea noastra de a lucra, controla, genera si crea propiile ganduri si comportamente, fara sa se bazeze prea multy pe raspunsurile automate.

Oamenii care si-au transformat vietile in vieti de succes au accesat acest panou de control.

Chiar si atunci cand au avut ganduri negative automate – si cu siguranta au avut – au stiut cum sa isi disciplineze mintea si sa transforme aceste ganduri.

Avem ganduri si sentimente negative care revin  pentru ca le acordam lor mai multa atentie decat celor pozitive. Cu alte cuvinte, aceste ganduri repetitive negative capata o greutate destul de mare – chiar prea mare – in viata noastra.

Dezavantajul creat de acest lucru este foarte clar: daca continuam sa ramanem obsedati de ganduri negative, ne conditionam mintea sa le scoata la iveala in mod automat.

Dar, exista aici si o parte luminoasa. Putem invata sa folosim aceeasi regula pentru a o plica gandurilor noastre pozitive. Daca ne concentram asupra gandurilor pozitive pentru o perioada de timp, ele vor ajunge sa fie sigilate in creierul nostru. Dupa ce le vom acorda suficient de multa greutate acestor ganduri, creierul nostru va constata ca este usor sa gandeasca in mod automat ganduri pozitive.

Cum facem aceasta schimbare ?

Mai intai incepem sa devenim constienti de gandurile noastre.

Apoi, inlocuim gandul negativ cu gandul pozitiv, folosind vizualizarea. Ii oferim gandului pozitiv o senzatie, o senzatie pozitiva care se raspandeste in tot corpul. Si folosim repetitia pentru a ne incuraja mintea sa-si impregneze aceste ganduri pozitive. Daca ramanem concentrati asupra acestui proces, vom putea sa ne cream o noua paradigma pentru viata noastra.

Oricare dintre noi are ganduri inconstiente. Iar multi dintre noi avem o mare putere de a le stapani.

Nu are nici o importanta cine esti si unde ai fost, poti folosi puterea mintii pentru ca sa ii dai o orientare pozitiva, sa iei decizii mai sanatoase si sa dobandesti comportamente mai sanatoase. Este in puterea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *