Disciplina gandirii

furtuna
Ce faci cand vine furtuna ?
22 iulie 2016
Disciplina de a gandi corect
26 iulie 2016

Disciplina gandirii

disciplina gandirii

Sigur ca nu e usor sa iti schimbi modul de a gandi. Sa iti muti atentia de pe problema pe solutii este mai intai un efort si mai apoi un proces.

Este un efort pentru ca mintea este obisnuita sa mearga pe drumurile deja batatorite ale negativismului si, de fiecare data cand apare o problema, ea este deja lansata pe ele. Avem nevoie sa facem un efort constient ca sa o abatem din cale si sa o fortam sa caute solutii, si sa continue sa faca lucrul acesta pana cand gaseste solutiile adecvate.

Si este un proces, pentru ca dureaza pana cand vechile poteci sunt inlocuite cu poteci noi. Daca ne-am obisnuit ca ani la rand sa urmam un anumit drum, ne este foarte simplu sa mergem pe drumul deja cunoscut. Avem noi vorba aceea care zice : “ stiu drumul acesta si cu ochii inchisi”. Exact la fel si mintea noastra. Pentru a o invata un al drum, pe care sa ajunga sa “il cunoasca si cu ochii inchisi”, este nevoie de timp, de efortul constient de a o trimite pe calea gandirii pozitive, pana cand aceasta cale va fi suficent de bine batatorita ca sa devina un obicei si sa faca parte din stilul nostru de viata.

In tot acest proces, cele mai mari obstacole sunt ridicate de sentimentele noastre.

Suntem deja “programati” – prin modul in care am gandit pana in acest moment – la anumite reactii emotionale atunci cand ne confruntam cu o situatie. Ele sunt cele care ne ingreuneaza procesul de schimbare al modului in care gandim. Reactia emotionala este aproape instantanee si continua sa fie alimentata de gandurile care vin conform tiparului deja existent.

Avem nevoie sa ne creem o “zona tampon” intre stimul si reactie, intre ceea ce se intampla si ceea ce simtim fata de ceea ce se intampla. Pentru ca in acea zona tampon, putem sa ne luam mintea si sa o redirectionam spre directia cea constructiva.

Nu stiu daca exista o reteta universala pentru crearea acestei zone tampon. Pot doar sa iti spun ce anume m-a ajutat pe mine. Am inceput sa ma intreb : de ce as alege sa ma duc din nou pe drumul negativismului ? Cand a venit reactia, mi-am luat un moment de pauza si mi-am pus aceasta intrebare: de ce as continua sa fac ceea ce fac ? De ce as continua sa imi plang de mila ? De ce as continua sa ma simt o victima ? De ce sa las mania sa se exprime in locul meu ? De ce … ?

E o intrebare simpla, dar raspunsul nu este deloc usor de dat.

Pentru ca in nici o situatie, nu am gasit un motiv suficient de bun pentru care sa raman in acel loc, in care ma aflam. Si pe buna dreptate … De ce ai ramane intr-un loc de suferinta ? Intr-un loc in care sa simti manie ? Sa simti neputinta ? Sa te simti victima ? Care este folosul tau direct, implinirea pe care ti-o aduce oricare din aceste trairi? Nici un folos, desigur. Pe masura ce realizam ca nu am nici un folos din gandirea mea negativa si din reactiile mele emotionale conform acestui tipar de gandire, am devenit tot mai consienta de faptul ca este nevoie sa fac o schimbare.

Iar in pauza De ce-ului, am putut sa aduc in mintea mea un gand pozitiv. Sanatos. Care sa ma ajute sa rezolv probleme, sa schimb moduri de raportare, sa ma concentrez pe lucruri care conteaza cu adevarat si care imi pot aduce stari de bine.

De este important sa pornim schimbarea in bine de la ganduri? Pentru ca gandurile sunt cele care genereaza emotiile, sentimentele. Iar sentimentele sunt cele care ma fac sa actionez intr-un fel sau in altul sau sa nu actionez de loc.

Iar din toata aceasta schema, mintea mea este cea asupra aupra careia pot interveni. Nu pot face decat ceea ce simt, nu pot simti decat in conformitate cu ceea ce gandesc. Nu-mi pot schimba comportamentul decat daca imi schimb mintea.

Gandurile pe care le gandim sunt niste seminte pe care le plantam. Daca gandim negativ, roadele pe care le culegem sunt negative. Daca vrem sa traim mai bine, nu putem face acest lucru cu un tipar de gandire negativ. Este ca si cum am pune in gradina seminte de pir si asteptam sa culegem grau. Daca pun seminte de pir, voi culege pir. Cu care, desigur, nu prea am mare lucru de facut.

Disciplina gandirii corecte este temelia unei vieti implinite, asa cum o defineste fiecare dintre noi.

Te las cu o parabola scrisa de John C. Maxwell in cartea sa “Invata sa gandesti”, carte pe care o recomand oricui doreste sa inteleaga in cate moduri constructive ne putem disciplina mintea.

Sunt insotitorul tau permanent. Sunt ajutorul tau cel mai de pret sau povara ta cea mai cumplita. Te voi ridica pe culmile succesului sau te voi tara in mocirla esecului. Sunt mereu la dispozitia ta. Imi poti incredinta mei lucrurile pe care vrei sa le faci, iar eu le voi indeplini repede si bine. Sunt usor de manevrat – nu trebuie decat sa fii sever cu mine. Arata-mi cu trebuie sa fac un anumit lucru si, dupa cateva lectii, am sa-l fac automat.

Sunt slujitorul oamenilor de succes; dar, din pacate, si al celor care dau gres in viata. Cei ce se bucura de laurii victoriei, mi-o datoreaza mie. Dar si cei ce gusta din cupa amara a esecului, tot mie mi-o datoreaza. Nu sunt un rorbot, chiar daca lucrez cu precizia unui robot, avand in plus si inteligenta umana.

Ma poti conduce pe drumul succesului sau pe drumul esecului – pentru mine nu conteaza. Condu-ma cu un brat de fier si iti voi oferi lumea la picioare! Fii bland cu mine si te voi distruge!

Ce sunt eu ? Un simplu obicei. “

Simona,

cea care a decis sa cultive seminte hranitoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *