Disciplina gandirii pozitive

decizii sau circumstante
Decizii sau circumstante ?
15 iulie 2016
Disciplina – o abordare spirituala
19 iulie 2016

Disciplina gandirii pozitive

gandirea pozitiva
In gandurile noastre se afla sursa reusitei sau esecului din viata noastra.

Ni s-a dat spre folosinta o unealta foarte puternica, si anume creierul. Iar modul in care folosim aceasta unealta depinde doar de noi. Si o facem fie in folosul nostru, fie – de cele mai multe ori – impotriva noastra.

Contrar a ceea ce credem, creierul nu este “seful” nostru. Cu toate ca el este cel care ne determina actiunile, sau inactiunile, totusi nu este cel care se afla la carma noastra. Ci noi suntem cei care ii putem  determina modul in care sa lucreze.

Noi nu suntem gandurile noastre, dar gandurile noastre pot determina modul in care ne traim viata.

Exista o disciplina a mintii.

Un proces prin care o putem invata obiceiuri  noi de a gandi, acele obiceiuri care sa ne foloseasca cu adevarat in implinirea a ceea ce ne dorim.

Lasata de una singura, sa hoinareasca pe unde vrea ea, mintea va aduce in atentia noastra o multime de lucruri care nu ne sunt de real folos. Asemeni unui cal salbatic, naravas, colinda pe ce campii vrea ea, si te trezesti ca se hraneste din tot felul de locuri, dar din pacate multe dintre ele, pline de maracini si vegetatie otravita. Ca sa pasca doar pe campiile cu iarba buna si sanatoasa, trebuie sa intre in ascultare de stapanul sau si pentru asta, stapanul va trebui sa il domine si in final, sa il imblanzeasca. Asa si cu mintea. 🙂

Despre gandirea pozitiva se scrie si se vorbeste mult. Parerile sunt, si ele impartite: de la desfiintarea totala a valorii sale si pana la exacerbarea “puterilor sale miraculoase”, exista o gama larga de variante.

Sunt persoane care cred ca gandirea pozitiva presupune negarea realitatii. Cum ar fi : gandesc pozitiv, deci daca imi bag degetele in priza, aceasta nu ma va curenta. Sigur, exemplul este putin exagerat, dar intelegi ce vreau sa zic. Gandirea pozitiva nu inseamna sa neg un lucru evident. Ea nu anuleaza legile pe baza carora functioneaza lumea aceasta. Daca am un diagnostic medical serios, dar eu incep sa fac “afirmatii pozitive” cum ca sunt sanatoasa, ca nu am nimic, ca nu e nevoie sa urmez tratamente pentru ca nu sunt bolnava etc … cred ca o astfel de atitudine nu are nimic de-a face cu gandirea pozitiva, ci cu faptul ca “nu mi-s toate oile acasa”.

Gandirea pozitiva este cu totul altceva. Presupune acceptarea realitatii asa cum e ea: un diagnostic, pierderea unui job, deteriorarea unei relatii. Important este ce fac dupa ce am acceptat realitatea unui lucru.

Sunt unii oameni care raman blocati pe problema. Au primit diagnosticul, si-au pierdut locul de munca sau au primit hartiile de divort, si raman blocati permanent in durerea pricinuita de situatia respectiva, cu ochii tinta asupra problemei. Ei sunt cei care isi plang mereu de mila, care te coplesesc cu durerea din inima lor, care nu vad nici o solutie si care invinovatesc intreaga lume pentru ceea ce li se intampla.

In cealalta categorie se afla cei care, dupa ce si-au incasat socul, dupa ce si-au luat un timp pentru a plange, a jeli, a fi speriati, se ridica in picioare si spun: ok. Am o problema, problema arata asa … Acum hai sa vedem ce solutii avem.

Aceasta este gandirea pozitiva.

Aleg sa caut solutii la problema, oricare ar fi ea, in loc sa raman blocata in problema.

Vestea buna este ca o astfel de gandire poate fi invatata. Gandirea pozitiva nu este nimic altceva decat un obicei bun, care disciplineza mintea sa gaseasca solutii in loc sa ramana blocata pe problema.

Orice disciplina noua, orice obicei bun pe care vreau sa mi-l insusesc, este precum un muschi. Daca nu am mai facut miscare inainte, muschiul meu este slab, rezistenta limitata si forta extrem de redusa. Dar, pe masura ce merg la sala, sau urmez exercitiile de aerobic, sau orice tip de miscare aleg sa fac, rezistenta si forta muschiului creste cu fiecare serie de exercitii.

La fel si cu disciplina mintii. La inceput, capacitatea mea de a ma concentra asupra solutiilor este redusa, dar pe masura ce nu renunt si incerc, de fiecare data, sa imi reorientez in mod constient focusul de pe problema pe solutii, devine tot mai usor, pana cand face parte din stilul meu de viata.

Te las in final cu cateva cugetari pe care le-am gasit in cartea lui John C. Maxwell “Incepe sa gandesti”, carte pe care o recomand oricui doreste sa inteleaga cat de vaste sunt capacitatile propriei minti.

  • Totul incepe cu un gandViata este plamadita din gandurile pe care oamenii le nutresc in fiecare zi “ – Ralph Waldo Emerson
  • Gandurile ne determina personalitatea. Iar personalitatea ne determina actiunile

     “Actiunile oamenilor sunt reprezentarile ideale ale gandurilor lor” – John Locke

  • Gandurile ne determina destinul. Iar destinul de determina mostenireaTe afli astazi acolo unde te-au indrumat gandurile. Iar maine te vei afla acolo unde te vor purta gandurile”
  • Oamenii care ating culmea succesului gandesc cu totul diferit de semenii lorNimic nu pune stavila reusitei in viata decat o gandire ingusta; nimic nu extinde mai mult granitele posibilitatilor decat o gandire de nimeni incatusata”
  • Ne putem schimba modul de a gandiTot ce este adevarat … vrednic de cinste … drept … curat … vrednic de iubit … vrednic de primit … orice fapta buna si orice lauda, aceea sa va insufleteasca. Ganditi-va la aceste lucruri !” – Apostolul Pavel

Simona,

cea care a renuntat sa gandeasca negativ si a invatat sa gaseasca solutii la probleme


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *