De ce sa iti centrezi viata pe principii ?

Jim Rohn Formula pentru Succes și pentru Eșec
Ce inseamna sa fii “dublu destept” ?
23 august 2016
potential
Tu ai un potential nelimitat !
26 august 2016

De ce sa iti centrezi viata pe principii ?

principii

principii

Principii – prima mea intalnire cu ele

Cu aproape 20 de ani in urma mi-a cazut in mana, pentru prima data, o carte de dezvoltare personala. Imi amintesc uimirea cu care am citit paginile acelei carti. Pana in acel moment nu mi-am pus nici macar o secunda problema ca viata mea ar putea fi si altfel decat cea care era atunci. Aflam despre responsabilitate, despre asumare, despre obiceiuri, despre motivatie si paradigme … si o multime de alte aspecte care m-au pus pe ganduri si m-au “starnit” sa vreau sa obtin mai mult de la viata.

Cel mai tare m-a naucit ideea unei vieti centrate pe principii. A urmat o perioada de cautari asidue. Vroiam sa stiu ce sunt acelea principii si de ce este atat de important ca ele sa devina reperul meu in viata mea. Trebuia sa fie ceva mai mult decat “sa nu furi”, “sa nu minti”, “sa nu inseli”… perfect valabile, de altminteri. Intuitiv, simteam ca este ceva mai mult decat atat, mai larg, mai cuprinzator.

Autorul spune despre principii ca sunt ” legi naturale neschimbatoare care nu pot fi violate cu impunitate. Cand sunt onorate conserva integritatea si conduc astfel la adevarata evolutie si fericire.”

Iar cand viata unui om este centrata pe principii, toate celelalte domenii vitale sunt influentate in mod sanatos.

De exemplu, daca viata mea este centrata pe partenerul de viata, atunci casatoria mea este in pericol. Aceasta centrare il face pe el principala mea sursa de satisfactii. Stima de sine si fericirea mea depind de modul in care el se comporta cu mine iar nivelul de asteptari pe care il am in legatura cu el este foarte ridicat. Toate celelalte aspecte ale vietii mele sunt filtrate prin acest focus pe care il am:

  • cand e vorba de prieteni, partenerul meu de viata este singurul meu prieten, sau cel mai bun prieten al meu. Intreaga mea lume se invarte in jurul lui, se restrange la el ;
  • cand e vorba de dusmani, ma astept ca partenerul meu sa fie avocatul meu, aparatorul meu, iar dusmaniile comune ne fac relatia mai stransa ;
  • banii devin necesari doar pentru a avea grija de partener si aceeasi motivatie o are si munca mea.

Este explicabil de ce lumea mea se prabuseste atunci cand partenerul meu de viata iese din ea.

Dar, cand viata este centrata pe principii toate lucrurile se schimba:

  • partenerul meu de viata imi este un partener egal, intr-o relatie de interdependenta, reciproc avantajoasa;
  • viata sociala este imbogatita cu mai multi prieteni, care imi sunt tovarasi de drum, partasi de incredere in diferite proiecte de suflet ;
  • dusmanii nu mai sunt o amenintare reala, ci ii percep ca pe niste oameni cu paradigme de viata diferite de ale mele, pe care ar fi bine sa le inteleg, dar de care trebuie sa tin cont;
  • banii sunt niste resurse de care am nevoie pentru a-mi indeplini anumite scopuri iar locul de munca devine un loc in care imi pot fructifica si dezvolta talentele si abilitatile.
Ce schimbare de paradigma !

In momentul in care viata mea este centrata pe principii, pe caracter, se intampla doua lucruri extrem de importante pentru mine:

  1. posibilitatile mi se extind si limitarile dispar;
  2. nu sunt niciodata in pericolul de a pierde tot, pentru ca imi raman lucrurile vitale pe baza carora pot oricand sa o iau de la inceput.

Ai vazut oameni naruiti in jurul tau? Oameni care se misca, vorbesc, respira dar car nu mai au nici un chef de viata, care isi reamintesc mereu si mereu o anumita intamplare din viata lor, acea intamplare in urma careia viata nu le mai este ce a fost ? Acestia sunt oamenii care si-au bazat existenta pe altceva sau altcineva din exteriorul lor.

Principii. Ce sunt ele de fapt ?

Fiind atat de importante, mi-am dorit sa aflu ce sunt de fapt aceste principii. Si, in cele din urma, am aflat.

Sunt legi dupa care functioneaza toate lucrurile in viata noastra. Ele exista din totdeauna,  functioneaza si ne afecteaza chiar daca noi le cunoastem sau nu. Precum legea gravitatiei. Ii cunoastem sau nu formula si felul in care ea actioneaza, este absolut irelevant pentru ea. Ea isi face linistita treaba iar noi traim sub influenta ei.

De ce este important sa le cunoastem?

Pentru ca sa intelegem cum le putem folosi in favoarea noastra. Le putem folosi in contruirea unui caracter sanatos, puternic, care sa ajute sa obtinem prosperitatea si implinirea pe care oricare dintre noi ni le dorim.

Voi impartasi cu tine, in articolele viitoare, ceea ce am descoperit si experimentat in legatura cu aceste principii.

Pana atunci, te las cu un citat din Erich Fromm:

“Azi intalnim un individ care se comporta ca un robot, care nici nu se cunoaste, nici nu se intelege pe sine, ci singurul lucru pe care il cunoaste este cel presupus a fi el; a carui flecareala fara noima a inlocuit rasul autentic si a carui disperare atona a luat locul suferintei adevarate. Se pot face doua afirmatii privitoare la el. Una este ca sufera de o lipsa de spontaneitate si de individualitate ce pare a fi incurabila. Totodata se poate spune despre el ca nu se deosebeste in mod esential de milioanele de oameni ca noi care populam pamantul.” 

As vrea tare mult sa cunosc parerea ta despre ceea ce spune Erich Fromm. Vrei sa faci acest lucru printr-un comentariu la articol?

Simona,

cea care se bucura ca a inteles care a treaba cu principiile

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *