De ce nu ne place autodisciplina?

mergi
Continua sa mergi
1 iulie 2016
De ce fac ceea ce fac ?
5 iulie 2016

De ce nu ne place autodisciplina?

autodisciplina
Nu ne place pentru ca presupune sacrificiu.

Presupune sa renuntam la orice  ne-ar placea sa facem in acest moment, pentru ceva mai bun, dar care vine mai tarziu. Inseamna sa renunt la inghetata pe care mi-o doresc acum, pentru a incapea in rochia pe care mi-o doresc atat de mult. Sa renunt la somnul prelungit pana la ora 7 dimineata, pentru ca la sfarsitul zilei sa am multumirea unei zile implinite. Sa renunt la a cauta sa am intodeauna dreptate, pentru a avea o relatie sanatoasa pe termen lung. Sa renunt la placerea cafelei cu colegii, pentru a termina proiectul la timp.

Autodisciplina include in ea renuntare, efort si alegerea deliberata de a privi in viitor, la acel lucru – mai bun –  care ne asteapta.

Desi este dureroasa – pentru ca nu ne este usor sa renuntam la ceva ce ne face atat de multa placere – autodisciplina are consecinte greu de cantarit. Si imediate. Atunci cand ma fortez sa fac ceea ce este corect, fie ca am sau nu am chef sa  fac acel lucru, la final :

 • am un respect de sine mai ridicat,
 • am o imagine de sine mai buna,
 • ma respect si ma plac mai mult,
 • ma simt mai bine, mai fericita si mai mandra, datorita secretiei crescute de endorfine.

Da. Arata-mi un om cu stima de sine scazuta, si iti pot garanta ca lipsa de autodisciplina este cea mai mare problema a sa.

Indiferent de modul in care te vad ceilalti, singurul lucru care  conteaza cu adevarat este felul in care te vezi tu.

Pentru ca, in fiecare clipa, tu esti singurul martor al modului in care tratezi fiecare situatie din viata ta. Tu esti cel care face inventarul permanent al scuzelor potrivite pentru a amana sa faci lucrurile potrivite. Tu esti cel care isi vede nereusitele, tergiversarile, fricile si tu esti cel care isi raporteaza imaginea de sine la toate acestea.

Si crede-ma, stiu ce spun. Cunosc sentimentul acela de neputinta, cunosc modul nesanatos de a lasa sa treaca timpul, facand lucruri neimportante, sau fara semnificatie reala. Am si eu proiectele mele care ar fi trebuit sa inceapa “de maine” ca si cele care au fost incepute dar nu au mai apucat sa vada finalul. Cunosc, insa, si greutatea si durerea disciplinarii. Stiu ca nu pot realiza nimic semnificativ pentru viata mea daca nu fac acele schimbari care sa imi mute concentrarea asupra lucrurilor cu adevarat semnificative. Cunosc si senzatiile pozitive, de bine, de la finalul unui lucru bine facut, in care am depus efortul si disciplina necesare pentru a-l duce pana la capat. Putine sunt lucrurile care, la sfarsitul zilei, te pot face sa te simti implinit/a ca atunci cand, tragand de tine, faci ceea ce ai de facut – chiar daca nu ai chef.

Putem folosi creativitatea mintii noastre fie pentru a construi scuze, fie pentru a ne gasi motivatii.

Iata cum: gandeste-te la un lucru pe care ar fi bine sa il faci incepand chiar de azi. Fiecare dintre noi stim care sunt lucrurile care ar fi bine sa le schimbam, chiar daca nu ne aratam foarte dornici sa o facem. Alege unul dintre aceste lucruri, oricare ar fi el. Apoi, ia o foaie de hartie si scrie pe ea 10 motive pentru care merita sa il faci. Mai scrie inca 10. Mai poti gasi 10 ? Si inca 10 ? Din 10 in 10 motive, poti gasi chiar 100 de motive pentru care ar merita sa faci acel lucru la care te-ai gandit.

Pe verso-ul foii, treci toate scuzele pe care le-ai gasit, pana in acest moment, ca sa nu faci acel lucru. Trece-le pe toate. Uita-te apoi retrospectiv la ele, si incercuieste-le pe cele care nu au fost, sub nici o forma, alegerea ta.  In realitate, sunt foarte putine cauzele reale pentru care nu am putut face o schimbare absolut necesara in viata noastra. Mai mult de 95% sunt doar simple scuze, zamislite de mintea noastra pentru a ne mentine status quo-ul cu care ne-am obisnuit.

La finalul acestui exercitiu, esti in stare sa iti tragi singur/a propriile concluzii.

Care este locul in care alegi sa iti investesti, in final, resursele: in motivatii sau in scuze ?

Mark Twain spune ca exista mii de scuze pentru un esec, dar niciodata un motiv bun.

Pentru a reusi ceea ce ti-ai propus, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa renunti la scuze. Poti alege sa faci sau sa nu faci un anumit lucru, dar inceteaza sa iti folosesti incredibila putere a creierului tau ca sa gasesti rationalizari elaborate si justificari pentru lipsa de actiune. Este important sa faci ceva, orice, in directia in care vrei sa te indrepti. Un pas oricat de mic.

Lao Tzu spune ca o calatorie de o mie de leghe incepe cu primul pas.

Disciplina nu inseamna sa renunti definitiv la lucrurile care iti fac placere.

Daca iti place sa bei cafeaua la serviciu, cu colegii, fa-o dupa ce ai terminat de lucrat la proiectul care il ai pe masa. Daca iti place sa dormi pana tarziu, fa lucrul acesta in weekend, cand nu ai nevoie de focus si energie, ci alegi sa te relaxezi. Daca iti place foarte mult inghetata, o poti transforma intr-o recompensa cand, o data pe saptamana, poti sarbatori kilogramele pierdute prin schimbarile sanatoase in dieta, prin hidratare si miscare.

Autodisciplina nu este ceva complicat. Nu este usoara, dar nu este complicata. Autodisciplina este un obicei care poate fi invatat prin practica. Prin repetitie. Pentru a dezvolta un obicei de complexitate medie, este nevoie de repetarea lui vreme de 21 zile. Cu minus sau plus cateva zile, in functie de fiecare dintre noi.

Oamenii care au reusit in viata sunt cei care au facut acele lucruri pe care restul oamenilor nu au vrut sa le faca. Nu pentru ca le-ar fi placut sa le faca, ci pentru ca au inteles ca nu pot avea ceea ce si-au dorit daca nu le fac.

Autodisciplina presupune sa cerem incontinuu ceva mai mult de la sine. Putem realiza aboslut orice ne propunem daca invatam disciplina de a face ceea ce este de facut si de a nu renunta niciodata.

Simona,

cea care a descoperit binefacerile autodisciplinei si care este bucuroasa sa le impartaseasca cu tine.

2 Comments

 1. Maria spune:

  Articolul a reconfirmat o parere pe care mi-o facusem cu mult inainte.
  Multumesc

 2. vianova spune:

  Eu multumesc, Maria !
  Simona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *