Cum iti faci un “plan de bataie”?

imperfect
Perfect vs imperfect
5 august 2016
Disciplina implicarii
Disciplina implicarii
9 august 2016

Cum iti faci un “plan de bataie”?

plan de bataie

Vreau sa iti spun ca sunt mandra de tine! Esti aici pentru ca iti doresti da faci o schimbare importanta in viata ta, altfel nu ti-ai pierde vremea citind aceste randuri… Nu-i asa ? 

Am tot scris aici despre cat de important este sa ai un plan. Sa hotarasti ce anume vrei sa faci cu viata ta si apoi sa iti faci un plan de bataie pentru a ajunge acolo unde iti doresti si sa treci la treaba.

Daca iti spui “bine, bine, dar cum anume se intampla toate astea ? “ , iti voi arata un proces simplu prin care poti ajunge acolo unde iti doresti.

Mai intai, vreau sa te incurajez sa ramai la carma. Indiferent cat de dificil va fi pe parcurs, nu renunta doar pentru ca un anumit obstacol a aparut pe cale. Oricare ar fi ele, obstacolele, nu le privi ca pe niste piedici, ci priveste-le ca pe niste provocari. In loc sa ramai blocat/a cu ochii in “bolovan”, foloseste creativitatea cu care ai fost inzestrat/a si cauta solutii pentru a depasi acel obstacol. Si nu-mi spune ca nu poti, pentru ca eu nu te cred. 😉

Apoi, ai nevoie de un caiet si un instrument de scris. Incepi un proces care are nevoie de concentrare, de alegeri constiente, de concluzii si de intelegerea anumitor lucruri, iar pentru toate astea nu te poti baza pe mintea ta. Cum am inteles deja, mintea nu este intodeauna cel mai bun aliat al nostru.

Scrisul nu este o activitate simpla, ci una complexa.
  • conecteaza muschii cu nervii motori si cu mintea, de aceea este o activitate psiho-neuro-motorie;
  • este un foarte bun instrument pentru a ne struni mintea, pentru ca ne obliga sa fim concentrati si sa gandim;
  • lucrurile pe care le scriem ajung cumva in subconstient si ne raman mai usor in atentie;
  • imi incetineste procesul de luare al deciziilor, ceea ce este un lucru bun, pentru ca avand timp de gandire, imi cresc sansele de a lua decizia corecta si scad cele de a reactiona emotional.

Brian Tracy zice ca “doar 3% dintre adulti si-au scris telurile iar restul de 97% lucreaza pentru acestia.”

Asa ca, inainte de a te apuca de treaba, asigura-te ca nu iti vor lipsi aceste resurse: un caiet si un instrument de scris.

Si acum, primul lucru pe care il faci este sa decizi exact ceea ce anume vrei sa faci. Care este raspunsul tau la intrebarea: ce vrei sa faci cu viata ta?

Gandeste-te la fiecare aspect al vietii tale, nu neglija nici unul. Fiecare dintre ele este foarte important, mai mult, fiecare este interconectat cu celelalte. O sanatate precara, isi pune amprenta si asupra calitatii relatiilor si asupra calitatii muncii pe care o desfasori. Un loc de munca nesatisfacator iti poate ridica nivelul de stres, inluentand atat starea ta de sanatate cat si relatiile. O relatie nesanatoasa, iti ingreuneaza celelalte laturi ale vietii.

De aceea, este important sa decizi ce anume vrei sa faci cu viata ta si sa nu neglijezi nici un aspect al ei.

Este important sa scrii in detalii precise ce anume iti doresti. Nu fii evaziv/a, fii cat se poate de specific/a. Nu scrie vreau sa slabesc, scrie cate kilograme vrei sa dai jos. Nu scrie vreau mai multi bani, scrie cati vrei sa ai. Nu scrie vreau o relatie mai buna, scrie toate detaliile prin care vei sti ca relatia ta a devenit o relatie buna. Si tot asa, in fiecare aspect pe care il consideri important pentru viata ta.

Dupa ce ai scris ceea ce iti doresti, fiecare aspect devine pentru tine tel :destinatia spre care te indrepti, pentru ca viata ta sa devina ceea ce iti doresti.

Si pentru ca multitaskingul este o utopie, nu te poti apuca de toate dintr-o data. Alege unul dintre ele. Si stabileste-l a fi focusul tau pentru urmatoarea perioada de timp.

Pentru ca sa nu devina un tel care nu se mai realizeaza, stabileste-i un termen limita. Iar daca este un tel mare, imparte-l in mai multe etape, si fixeaza pentru fiecare dintre acestea un termen limita. Pasii acestia intermediari te vor ajuta sa intelegi unde te afli, in fecare moment, in raport cu destinatia la care vrei sa ajungi, atunci cand ti-ai propus sa ajungi.

Ce faci in situatia in care nu ai resusit  pana la termenul limita pe care l-ai stabilit? Fixezi un alt termen limita. Termenul limita este doar o estimare, un reper.

Se spune ca nu exista teluri nerealiste, exista doar termene limita nerealiste. Unele teluri se realizeaza inainte de termenul limita, altele in termen iar altele peste termenul limita. Si asta pentru ca in momentul in care ai stabilit un termen limita, circumstantele aratau intr-un anumit fel. Deoarece circumstantele se pot schimba in timp, termenele limita deja stabilite pot deveni nerealiste.

Este randul listei de resurse necesare pentru realizarea a ceea ce ti-ai propus.

Pune pe lista:

  • persoanele al caror sprijin si colaborare il vei solicita;
  • abilitatile si informatiile suplimentare de care vei avea nevoie pentru a duce la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus;
  • obstacolele si dificultatile care urmeaza sa le depasesti, pentru a ajunge unde iti doresti – nu doar cele legate de circumstante, dar si cele interne;
  • toate lucrurile pe care le vei avea de facut, impreuna cu noile responsabilitati si sarcini care iti revin, pentru a realiza acel lucru pe care ti-l doresti.

Dupa ce ai trecut pe lista tot ceea ce consideri ca este necesar in legatura cu telul ales, este foarte important sa stabilesti o ierarhie a lor. Nu le vei putea face pe toate, in acelasi timp, de aceea este necesar sa stabilesti cu care dintre ele vei incepe, care va fi urmatorul si, tot asa, pana la sfarsitul listei. Acum ai un plan de bataie.

Si apoi, poate cel mai important pas dintre toti pasii realizarii unui tel este sa treci la actiune. Vezi tu, oricat de frumos, de optimist, de posibil, de realizabil ar arata acest plan pe care l-ai facut pana acum pe hartie, daca nu faci primul pas in directia in care ai ales sa mergi, nimic nu se va schimba.

Iti marturisesc ca amanarea este cea care mi-a dat cel mai mult de furca dintre toate obstacolele posibile. Amanarea se bazeaza, in primul rand, pe frica: ce vor spune ceilalti, ce sa va intampla atunci cand esuez, cine imi garanteaza ca voi reusi… Si cu toate gandurile astea potrivnice in minte, este greu sa faci primul pas si pe urmatorii.

Daca ma intrebi de un leac impotriva amanarii iti spun ca nu exista decat unul singur: sa incepi acum. De frica a ceea ce vei zice, a ceea ce vei crede despre mine si despre proiectul meu, de frica de a nu reusi in ceea ce mi-am propus, dupa ce am stat prea multa vreme intepenita intr-un loc, am inceput sa caut solutii impotriva amanarii. Mereu am sperat ca va exista o scurtatura, un miracol care sa ma puna direct in starea de a face lucrurile. Nu exista. Nu este nimic altceva de facut decat sa faci.

Un pas azi, unul maine … Fac ceva, oricat ar fi de mic, in fiecare zi, din ceea ce am de facut,  pentru a ajunge acolo unde vreau sa ajung. Asa a aparut si articolul asta. 🙂

Simona,

cea care se ia la tranta cu amanarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *