Chei ale comunicării eficiente

ambitie
Ambitia – buna sau rea ?
20 ianuarie 2017
Tu esti rege sau regina?
17 februarie 2017

Chei ale comunicării eficiente

Cheile comunicării eficiente

 

 

Se spune că era în care trăim este era socializării, și aşa şi este. Un lucru pe care mulți oameni nu îl știu este că modul în care vorbim ne caracterizează, iar de aceea comunicarea și cuvintele au ajuns să fie din ce în ce mai demodate, pentru că nu ne mai caracterizează. Mulți atunci când ies în oraș uită că au pe cineva lângă ei și încep să butoneze telefonul, iar de la  atâta butonat ajung să aibă probleme de coloană.

Si, totusi, ce este comunicarea?
Comunicarea este eficiența ta de a vorbi cu ceilalți. Cei din jurul nostru sunt cei mai afectați de lipsa comunicării: soția, familia şi prietenii, iar atunci când ieșim din lumea virtuală descoperim că suntem singuri și nu știm încotro să mergem sau la cine să apelam.

Astăzi vreau să îți dau o soluție eficientă si rapidă, s-ar putea ca implementarea să dureze timp pentru a scăpa de golurile din comunicarea ta de zi cu zi, atât față de cei apropiați, cât și față de oameni noi. Aceste trei reguli te pot ajuta să comunici mai eficient cu familia, dar și cu șeful, iar relația cu ei să progresreze într-un mod surprinzător.

1.Nu mai spune vorbe goale
De multe ori ai auzit întrebarea “Ce mai faci?“ și ai raspuns prin obisnuitul “Bine, tu?“ . De ce “Bine, tu?“ a ajuns o vorba goală? Acest răspuns a devenit o obișnuință, nu mai simți nimic atunci când spui asta și uneori e mai rău: ești cu ochii în telefon în timp ce răspunzi. Nu mai folosi cuvinte în care nu pui suflet, iar atunci când ești cu o persoană lasă telefonul sau orice altceva pentru a vorbi cu ea.Gândește-te că ceea ce are să iti zică e ceva valoros care te poate ajuta să te dezvolţi, să devii mai bun.

Ce este vorba goală? Vorba goală este vorba în care nu pui suflet, în care nu ești tu prezent, și o spui doar de dragul de a răspunde unei persoane.

2.Ascultă atunci când celălalt vorbește

Oare ce te face să nu mai fii atent: mesajul de pe facebook sau notificarea? Cred că, de fapt, nici una şii nici alta, ci faptul că nu mai acordăm 100% atenția noastră celor cu care ne întâlnim. Lăsăm comunicareaa pe planul doi, iar pe planul întâi punem facebook-ul sau orice altceva. Facem asta și cu soția și cu prietenii, iar apoi ne întrebăm de ce suntem singuri.

Ascultarea nu este doar înțelegerea unor cuvinte, ci este și punerea lor în practică. Spre exemplu, atunci când soția îți spune ”Iubitule, ai putea să mă ajuți la spălatul vaselor?” ea nu are nevoie să o ajuți, ci pur și simplu să stai lângă ea și să o asculți, să o îmbrățișezi pentru tot ceea ce a făcut. Deci ascultarea este la fel de importantă ca și îmbărbătarea/ încurajarea, iar atunci când asculți cealalt se simte protejat și înțeles.

 

 

3.Fii un exemplu prin vorbire

Cred că aspectul cel mai eficient în vorbire este acesta: de a fi exemplu. Ce înseamnă să fii exemplu? Să fii exemplu înseamnă să faci ceea ce zici. Dacă le zici angajaților tăi ”fiți mai harnici, lucrați mai eficient”, iar ei continuă la fel, înseamnă că nu vor sau că tu nu ești un exemplu potrivit pentru ei. Ceea ce vorbești trebuie să trăiești în toate domeniile, atât cu familia, cât și la locul de muncă. Doar așa vei putea avea o viața de succes. Aşadar, fii un exemplu: fii ceea ce ești menit să fii.

    La final, vreau sa îți las un gând: acordă-ți 2 minute pentru a nota, pe o foaie sau într-un comentariu, cele mai mari 5 probleme ale tale în comunicare și apoi scrie în dreptul fiecăreia regula pe care o aplici pentru a trece peste problema respectivă.

Aștept răspunsul tău !!

Cu stimă,
Vasile Chindriș

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *