Caracterul si autodisciplina

Lorand despre disciplina si amanare
17 august 2016
Jim Rohn Formula pentru Succes și pentru Eșec
Ce inseamna sa fii “dublu destept” ?
23 august 2016

Caracterul si autodisciplina

caracterul si autodisciplina

caracterul si autodisciplina

Iti propun in cele ce urmeaza un exercitiu de imaginatie. Imagineaza-ti ca, intr-o dimineata te trezesti si realizezi ca ai ramas fara nimic. Nimic. Fara oamenii pe care te bazai, fara afacerea rentabila, fara  jobul bine platit, fara proprietati, fara toate acele lucruri si conjucturi care iti asigura in acest moment confortul si bunastarea pe care le ai.

Si acum vine intrebarea pe care vreau sa ti-o pun: cu ce ramai atunci cand nu mai ai nimic?

Cu ce ramai atunci cand nu mai ai nimic ?

Toata viata asta alergam pana la epuizare ca sa ne facem o casa, sa ne intemeiem o familie, sa ne crestem copiii, sa ne devoltam o afacere sau sa ne construim o cariera. Si nu e nimic rau in asta. Fiecare din cele pe care le-am insirat – si inca multe altele pe care nu le-am trecut pe lista – sunt importante si trebuie sa le acordam locul cuvenit in viata noastra. Am spus locul cuvenit. Nu locul central.

Pentru ca daca le oferim locul central din viata noastra, ce se intampla in momentul in care ni se iau? Ne prabusim. Daca viata noastra este centrata pe familie, familia devine focusul nostru principal. Toate deciziile pe care le luam, le luam prin acest filtru care se numeste familie. Daca viata noastra este centrata pe cariera, toate deciziile pe care le luam sunt filtrate prin acest filtru al carierei. Daca viata noastra este centrata pe bani, toate deciziile pe care le luam vor fi filtrate prin acest filtru al banilor.

Iar daca ramanem fara ceea ce se afla in miezul existentei noastre, intreaga noastra existenta se prabuseste.

Si asta pentru ca ne fixam ca centru al existentei noastre lucruri exterioare. Cariera, banii, afacerea, familia si orice altceva am mai pune pe lista, fiind in afara noastra, putem ramane oricand fara oricare dintre ele.

Dar sunt si lucruri care nu ne pot fi luate. Ele sunt doar ale noastre si daca le punem pe ele in centrul vietii noastre, daca luam deciziile folosindu-le pe ele ca filtru, avem toate sansele ca sa ramanem in picioare, sau sa ne ridicam din nou in picioare, atunci cand  ramanem fara nimic.

Si un astfel de lucru este caracterul. Caracterul meu este unul dintre lucrurile cu care raman atunci cand nu mai am nimic. El nu imi poate fi luat si nu imi poate fi dat de cineva sau de ceva din exterior. Doar eu am puterea de a-l modela, de a-l cizela sau de a-l distruge.

De aceea, daca este sa ne concentram cu adevarat asupra a ceva, acel ceva este caracterul nostru.

Suntem, in acest moment, suma totala a deciziilor si alegerilor pe care le-am facut de-a lungul vietii si pana in acest moment.

De fiecare data cand am facut un lucru corect, am facut o alegere corecta, am facut tot ceea ce mi-a stat in putinta, tot ceea ce a depins de mine, cat de bine am putut, mi-am intarit caracterul si am devenit o persoana mai buna.

De fiecare data cand am facut compromisuri, adica m-am comportat sau am ales intr-un mod in care stiam ca nu este corect, ca nu este bine, mi-am slabit caracterul si mi-am inmuiat personalitatea.

Dintre toate valorile care stau la baza unui caracter bun, poate ca cea mai importanta este integritatea. Ea este valoarea care garanteaza toate celalalte valori, pentru ca reflecta modul in care eu traiesc in adevar complet fata de mine si fata de ceilalti. Cand am un nivel ridicat al integritatii, sunt mult mai sincera cu mine insami si imi este mult mai usor sa traiesc in concordanta cu celalte valori pe care le admir si le respect.

“Caracterul nu este ceva cu care ne-am nascut si care nu poate fi schimbat, precum amprentele. Este ceva cu care nu ne-am nascut si pentru care trebuie sa ne asumam responsabilitatea formarii lui.” – Jim Rohn

Iar instrumentul prin care ne formam caracterul este disciplina.

Pentru a deveni o persoana de caracter, cu un caracter puternic, am nevoie de o puternica autodisciplina. Pentru a face – in orice situatie – ceea ce este corect, am nevoie de o cantitate semnificativa de vointa. Mixul de vointa si autodisciplina este cel care ma ajuta sa rezist tentatiei de a alege scurtaturile sau avantajele pe termen scurt.

“Pazeste-ti integritatea precum un lucru sacru: in cele din urma nimic nu este mai valoros decat integritatea propriei tale minti.” – Emerson

Intreaga viata este un test, in urma caruia aflam din ce anume suntem construiti in cele mai intime fibre ale fiintei noastre. Zilnic avem alegeri de facut, iar modul in care facem aceste alegeri dezvaluie caracterul pe care il avem. Fiecare alegere pe care o fac este o declaratie despre adevaratele mele valori si prioritati. Indiferent ce afirmatii fac, realitatea cuvintelor mele este demascata de modul in care arata alegerile mele.

“Ceea ce faci vorbeste atat de tare, ca nu pot auzi un singur cuvant din ceea ce spui.” – Emerson

Un caracter sanatos este prin el insusi cea mai importanta rasplata. Cand devin o persoana de caracter, in urma exersarii vointei si folosirii auto-disciplinei de a trai conform cu ceea ce stiu ca este bine si corect, intreaga mea viata se schimba. Atunci cand aleg valoarea cea mai inalta si nu valoarea cea mai de jos, cand aleg sa fac lucrul mai dificil in detrimentul celui mai usor si aleg ceea ce este corect si nu ceea ce este gresit, atunci eu ma simt mai bine in compania mea, ma plac mai mult si am un respect de sine ridicat. In celasi timp, castig increderea si sprijinul celorlalti. Iar cand devin o persoana de caracter, cu un nivel ridicat de integritate si onoare, oportunitatile nu intarzie sa apara.

Pe de alta parte, oricat as fi inteligenta, talentata si plina de diferite abilitati, daca oamenii nu au incredere in mine, nu voi putea progresa. Nu voi avea prieteni de incredere, doar “asociati” ocazionali, care au si ei probleme de caracter si care isi vor pune si mai mult amprenta asupra caracterului meu.

Desigur, in momentul in care am devenit o persoana de caracter, sansele de a ramane fara nimic scad considerabil. Dar, chiar si daca ar fi sa ajung intr-o astfel de situatie, ma voi putea ridica rapid si o voi putea lua de la capat, stiind ca am o carte de vizita pe care scrie: un om de caracter.

Iar intrebarea mea de mai sus nu este deloc una retorica. Pentru binele nostru personal, este important sa ne dam un raspuns sincer.

Simona,

cea care a ales sa ramana cu ceva daca ar fi sa nu mai aiba nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *