Ambitia – buna sau rea ?

Nu renunta la visul tau !
18 ianuarie 2017
Cheile comunicării eficiente
Chei ale comunicării eficiente
23 ianuarie 2017

Ambitia – buna sau rea ?

ambitie

Am convingerea ca ambitia, alimentata de compasiune, intelepciune si integritate, este o forta insemnata care ne conduce spre mai bine. Va pune in miscare forta intreprinzatoare si va deschide usa posibilitatilor pentru tine si pentru mii de oameni. Dar, cand e alimentata de lacomie si dorinta de putere, ambitia e o forta distructiva care, in cele din urma, poate produce un rau ireparabil celui care o nutreste si celui din preajma sa.

A spune ca ambitia ne poate inalta sau distruge e mai mult decat un simplu cliseu. Ambitia ne inalta atunci cand auzim cuvintele lui Nenry Van Dyke, care a spus: “Exista o ambitie mai mareata decat aceea de a sta cu fruntea sus. Este ambitia de a te apleca si a ridica omenirea putin mai sus”. George Matthew Adams a remarcat ca “cel mai sus ajunge acela care-l ajuta pe un altul sa se ridice“. John Lubbock a spus-o in felul urmator: “Sa faci ceva, oricat de neinsemnat, pentru ca oamenii din jur sa devina mai fericiti si mai buni este cea mai mare ambitie, cea mai inaltatoare speranta ce poate insufleti o fiinta umana“.

In timpul copilariei petrecute in Yazoo City, Mississippi i-am auzit deseori pe mama mea si pe barbatul pentru care lucram la bacanie cum descriau pe cineva prin cuvintele: “Este un tanar extrem de ambitios” sau “Are foarte multa ambitie”. Dupa tonul vocii se vedea ca apreciau foarte mult aceasta trasatura a persoanei. Am inteles implicita ca era vorba de ambitia alimentata de compasiune, inte;epciune si integritate. Pe de alta parte, deseori i-am auzit spunand: “E un om dragut, dar n-are nici un pic de ambitie”.

Problema este lipsa unui scop, nu lipsa de timp. Cu totii avem 24 de ore pe zi.

Din punctul meu de vedere, faptul ca oamenii care au o aptitudine – inclusiv cei care citesc aceste cuvinte – si nu o folosesc reprezinta una dintre realele tragedii ale vietii. Bine-cunoscuta butada din medicina “Functia creeaza organul” este cum nu se poate mai adevarata. Pe scurt, ambitia alimentata de compasiune si de un scop poate fi o forta insemnata care ne conduce spre mai bine.

din Motive pentru a zambi de Zig Ziglar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *