Cheia bunăstării? Cunoașterea.

plan
De ce avem nevoie de un plan ?
8 iunie 2016

Cheia bunăstării? Cunoașterea.

Cheia succesului

cunoașterea

Ai observat viteza cu care se schimbă astăzi lucrurile? Și cât de radicală este uneori schimbarea?

Industrii- odată mari și puternice- au dispărut într-o clipită. Pline de viață cu ceva ani în urmă, cu fluxuri tehnologice puse la punct și oameni care de-o viață practicau aceeași meserie- iar unii dintre ei o făceau foarte bine- zeci de uzine și fabrici sunt acum doar imense schelete abandonate. Meserii, odinioară bine plătite, acum nu mai au căutare.

Și nu ne putem opune acestor schimbări. Indiferent cât de tare ne pot afecta emotional, ele se petrec și uneori sunt foarte violente.

Intr-o astfel de situatie, nu ne ramane decat sa ne adaptam noilor conditii. Iar singurul mod in care putem face acest lucru este prin continua noastra dezvoltare. Azi e nevoie de noi abilitati, de noi deprinderi pentru a supravietui pe piata muncii:

 • calculatoarele sunt pretutindeni si aproape orice oferta de munca are o legatura mai mare sau mica cu ele;
 • limba engleza este necesara in majoritatea situatiilor, fie si doar pentru o mai bine exploatare a calculatorului;
 • sunt la mare cautare abilitatile de vanzare, pentru ca desi nu producem atat de mult, vindem foarte mult;
 • ia amploare un domeniu nou, cel al dezvoltarii personale;
 • apar noi ocupatii precum auditor/evaluator sisteme de management de securitate, instructor speologie, ghid turistic pentru pesteri amenajate, expert in egalitate de sanse si si multe altele.

Piata muncii se reinventeaza, iar noi trebuie sa facem acelasi lucru. Oferta de munca exista, dar multe  ne par atat de straine, pentru ca  nu au nimic de a face cu ceea ce am facut aproape o viata intreaga.

Aici apare nevoia noastra de educatie continuua, de invatare permanenta.

” Educatia formala iti va asigura traiul; autoeducatia iti va asigura bogatia” –  spunea Jim Rohn, unul dintre primii autori de business si literatura motivationala, cel care a format si antrenat puternica retea  de lideri din Herbalife.

Cu alte cuvinte, am nevoie de scoala pentru ca sa imi pot asigura traiul de zi cu zi. Dar daca vreau mai mult de atat, nu am voie sa ma opresc niciodata din invatat.

Avem nevoie de dezvoltare personala pentru ca daca vrem sa avem mai mult, trebuie sa fim mai mult. Nu putem face lucruri noi, fara sa invatam lucruri noi.

Un om foarte bogat a zis o data: daca iei toti banii din lumea asta si ii imparti in mod egal fiecarui locuitor al planetei, banii se vor intoarce in aceleasi buzunare in care au fost initial. Ce face diferenta? Cunoasterea.

Daca vrem mai mult de la viata, trebuie sa fim mai mult in propria noastra viata. Din pacate, suntem atat de absorbiti de “a avea” incat uitam,  aproape complet, de cea mai importanta “proprietate” a noastra: propria persoana.

De fapt, lucrurile stau in felul urmator: cand “esti mai mult“, poti primi mai mult. Cunoasterea te poarta in locuri despre care nu ai crezut vreodata ca exista. Si, cel mai important, te poarta spre tine insuti. Iti descoperi abilitatile, talentele, capacitatile si potentialul nemarginit, toate acestea puse in tine, chiar de la nastere, de catre Cel care te-a creat.

Nu imi spune ca e prea tarziu. “Pe cainele batran nu il mai inveti trucuri noi” e doar o fraza inventata de cei care nu vor sa schimbe nimic. Nu vor, nu ca nu pot.

Sigur, de la un anumit punct al vietii, lucrurile nu mai sunt atat  de usor de facut. Mai ales daca le-ai pus deoparte pentru o anumita perioada de timp. Dar, totul este doar o chestiune de timp si de antrenament.

Daca nu ai mai “pus mana” pe o carte de ceva vreme, fa-o chiar acum. Si, chiar daca nu “se leaga” nimic pe paginile ei, nu renunta. De la o anumita zi in colo, se vor lega. Dar … numai daca o ridici de pe raft in fiecare zi, o deschizi si parcurgi cateva randuri. Doar cateva.

Invatatul e ca un “muschi”.

Ca sa prinda forma lui maxima si sa te bucuri de beneficiile unui muschi in forma – mai multa putere, forta si rezistenta – trebuie antrenat. Cand mergi la sala pentru prima data, sau dupa multi ani de pauza, nu iti incepi antrenamentele pentru fortifierea muschiului, cu greutatile mari, ci cu cele mai mici. Si asta, dupa o prealabila incalzire. Si, chiar daca ti-ai dori ca rezultatele sa apara mai repede, ele vin dupa un timp de efort sustinut, in care se poate intampla chiar sa iti pierzi rabdarea.

Sa inveti, e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru tine.

Sa inveti sa gandesti strategic. Sa inveti sa faci alegeri in cunostinta de cauza, pentru ca te-ai documentat si ai gasit argumente. Sa stii pentru ce anume te ridici in picioare si sa faci acest lucru cunoscandu-ti valorile pe care iti cladesti viata.

Curajul vine din abilitatea de a-ti asuma raspunderea pentru propria ta viata.

Cand stii ca nimeni nu iti poate impune nimic si nu poate sta cu adevarat in calea ta, iti gasesti resursele de care ai nevoie pentru a spune NU, pentru a incerca ceva nou, pentru a paria pe tine in orice circumstanta. Iar cunoasterea este cea care iti da forta de care ai nevoie pentru a face toate aceste lucruri.

Avem nevoie de o schimbare de paradigma asupra propriei vieti, asupra relatiilor pe care le avem cu cei din jurul nostru si asupra modului in care ne raportam la cei care sunt platiti sa ne reprezinte. Avem nevoie sa invatam sa ne recuperam, in mod simbolic, “cheia” catre propria bunastare, din mana celor pe care i-am considerat pana acum responsabili de locul in care ne aflam.

Si stii ceva? Nu imi spune ca toate astea sunt imposibile, ca nu se poate face nimic, ca suntem condamnati la un anumit fel de a trai. Pentru ca nu este adevarat ! Tu ai in tine tot ceea ce este nevoie pentru a face tot ceea ce iti doresti sa faci.  Exista un singur lucru pe care il ai de facut: sa inveti cum anume sa folosesti ceea ce deja ai. Iar daca vrei sau nu sa o faci … asta este doar alegerea ta. 🙂

Simona

4 Comments

 1. Alexandru spune:

  Mulțumesc !

 2. Iulian spune:

  Am citit undeva ca succesul inseamna 10% informatie, 40% mentalitatea si 50% anturajul potrivit. Cred ca primul lucru pe care il avem de facut este sa ne gasim un anturaj propice dezvoltarii noastre, de acolo va veni si informatia, si mentalitatea.

 3. […] Spuneam aici ca usa catre bunastare este deschisa cu cheia cunoasterii. Dar cunoasterea, de una singura, nu este suficienta. Ea iti poate arata, la modul teoretic, inaltimile pe care le poti atinge in drumul tau spre succes – oricum ai defini tu succesul. Iti poate deschide orizonturile mintii, ajutandu-te sa intelegi si sa vezi multimea de oportunitati care vin catre tine. Dar, cunoasterea de una singura, nu este suficienta. Stii consacratul dicton ” informatia e putere”? Realitatea este ca informatia ca atare, in forma ei de idee, nu are prea multa putere. Nu are suficienta putere de a ne schimba viata. Pentru a se intampla asta, informatia trebuie adusa din planul sau ideatic in practica. Informatia isi manifesta pe deplin puterea in momentul in care este transpusa in practica. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *